сряда, 16 юли 2014 г.

Вижте водния кошмар по Южното Черноморие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Бедственото положение в Бургаско остава. Пътят към Южното Черноморие в посока Созопол е затворен още от град Черноморец. На място има полицейски екипи, които отбиват движението. Обходният маршрут е по пътя за Малко Търново. В момента продължава да вали пороен дъжд в Бургаско, съобщи "Фокус".

От 4:00 часа тази сутрин повече от 120 са сигналите, които сме получили предимно за наводнени приземни етажи, съобщи комисар Васил Василев - началник на Областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Бургас. Екипите на службата работят предимно в община Приморско, където е свикан кризисен щаб.

Пътя Приморско – Созопол е проходим само за джипове. Подадени са сигнали за наводнени участъци от къмпингите Дюни и Каваци. Пороен дъжд наводни и къмпинг "Смокиня" и региона тази нощ. Проливният валеж е продължил над седем часа.

По думите на къмпингуващи дъждът е започнал в 2.30 ч. през нощта и спрял тази сутрин около 9.30 ч. Природната стихия е нанесла сериозни щети на плажната ивица, отнесла е много палатки и оборудване на летовниците. Улици в Приморско са като реки, асфалтът е изровен, а пристанището е като бунище, съобщи общинският съветник Захарина Неделчева. Тя отиде на място на кея, за да види щетите.



Рибарите коментират, че от 50 години подобно бедствие не се е случвало. Морето е глътнало 20 от лодките. Река Дяволска е образувала второ устие от силата на водата, съобщава "Флагман". Хората отводняват хотелите си, газят във вода, за да спасят имуществото си. Кметът на Китен Атанас Петров каза, че в населеното място няма населени сериозни щети за разлика от съседно Приморско. Подаден е сигнал за осем бедстващи на пътя край река Ропотамо. Те са закъсали на един от завоите, коментира кмета на Приморско д-р Димитър Германов.

"Правим организация как да ги спасим, защото нивото на водата постоянно се вдига. Голяма техника трудно може да влезе. В момента се чакат лодките на спасителните екипи да дойдат, за да видят дали ще могат да се справят. Бедстващите са от Пътна помощ, която е карала аварирал автомобил и друга кола, която е била на самия път. Към 11:00 часа бе съобщено, че хората вече са спасени.

Полицията в Бургас призова хората да отменят пътуванията до населените места в общините Созопол, Приморско и Царево заради влошена метеорологична обстановка там. В районите продължават обилните валежи от дъжд, наводнени са отделни участъци от пътя Бургас-Царево. Това съобщи Цветелина Рандева, говорител на полицията в Бургас. Към момента пътната отсечка от созополското село Атия в южна посока е затворена, поради наводнения на главния път.

Дъждовната вода е преляла в участъка на бензиностанция "Петрол" преди Созопол.
Районът на село Равадиново, местността "Пейчов мост" и детелината с вход село Равадиново също са "откъснати" от стичащата се вода, съобщи Рандева. Прекъснати са второстепенните пътища до къмпинг "Каваци" и ваканционно селище "Дюни", както и пътят, преминаващ покрай резерват "Аркутино" и свързващ Бургас и Приморско. Работи се по отводняване на участъците, извършват се дейности по изрязване на дървета, клони и почистване на камъни от пътното платно. Мазета на няколко къщи край плажа в най-ниската точка на Лозенец са наводнени от проливния дъжд.

В морската Община Царево няма други сериозни поражения, каза кметът Георги Лапчев. Всички пътища са проходими, няма туристи останали без ток и вода, добави кметът. Единствен алтернативен обходен маршрут е Приморско - село Ясна поляна, село Ново Паничарево - Бургас. Галерията можете да разгледате тук: Приливната вълна от Дяволска река е отнесла заведение в морето на Южен централен плаж в Приморско. При инцидентът няма жертви. Приливната вълна е отнесла и автомобил в морето.

По думите на Георги Младенов – местен жител, колата е била на хора, които търгуват с рапани. В автомобила не е имало хора в този момент. Георги Младенов добави, че във водата е плувал част от инвентара на отнесеното заведение.








PIK.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар