петък, 3 юни 2016 г.

Приморско е домакин на международен турнир по плажен хандбал

Отбори от България, Сърбия и Гърция ще премерят сили във вече традиционният международен турнир по плажен хандбал в Приморско, който ще се проведе от днес до неделя.

Надпреварата е под шапката на EBT към Европейската федерация по хандбал и предвещава още по-голямо шоу от миналогодишната. Два сръбски отбора, включително шампионът от миналата година АРЕГ Бачка Паланка, както и един гръцки ще се борят за титлата при мъжете. Общо 10 състава ще се включат в надпреварата, като организаторите чакаха до последно и Локомотив Варна, но “моряците” играят в събота трети решителен мач срещу отбора на Фрегата в битката за титлата на България по хандбал. Международно участие има и в женската надпревара, където сръбският тим на АРЕГ ще спори с 5 български отбора за първите позиции.

“Тази година се очертава най-силният турнир. И при жените и при мъжете ще е голяма битка”, заяви организаторът на турнира Илонка Стойчева, която работи в партньорство с БФХандбал и Община Приморско. Специален гост ще бъде вицепрезидентът на федерацията Светлин Георгиев.

“Турнирът е традиционен, но за втора година е от веригата ЕВТ към Европейската федерация. След края на всички състезания от нея, първите 10 отбора, получили най-много точки, се класират за Европейски бийч финал, който ще се проведе през 2017 година.

Преди една седмица бях в Гърция, където се проведе този финал - 10 мъжки и 10 женски. Ние бяхме в тази десетка с отбора на Панагюрище, но за съжаление не успяхме да намерим 5 хил. лв. и на наше място отиде немски отбор”, добави още Стойчева.

За първа година е помислено и за най-малките. Ще има мачове и различни игри за 30-тина деца на възраст между 8 и 12 години. “Целта е да се запознаят с тази игра, за да може по-рано да започнат да я практикуват. До миналата година се провеждаше Европейско първенство до 18 години, от тази година вече има за 16-годишни. Тенденцията е плажният хандбал да влезе в Олимпийската програма и целта е да се започне от подрастващите”, добави още организаторът на турнира.

Всички мачове ще се играят на две срециално изградени игрища на плажа срещу ММЦ Приморско. Достъпът на публика ще бъде свободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар