понеделник, 8 август 2016 г.

Огромни вълни в Приморско

В понеделник ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Югозападна България и Горнотракийската низина ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра.Над източните райони времето ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър, който временно ще се усилва. Максималните температури ще са между 29° и 34°. Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и е остане без съществена промяна.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен североизточен вятър. Максималната температура на въздуха ще е между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Над планините облачността ще е значителна.

Над масивите от Западна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23°, на 2000 метра – около 15°.

Във вторник ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°.

Повече слънце се очаква в сряда, а морето постепенно ще утихва. Четвъртък ще ни донесе осезаемо захлаждане, въпреки, че денят ще започне със слънце, прогнозира дежупният синоптик на НИМХ към БАН Красимир Стоев. Заради студеният фронт се очаква да завали в западните и централните части. През нощта фронтът ще достигне и Източна Бъгария.

Прези уикенда се очакват значителни валежи и гръмотевични бури. След това се очаква сух период с високи температури и много слънце.

Таблица за съотношението на вълнението на морето в балове и сантиметри.

1 бал - 10 см.
2 бала - 10см - 50 см
3 бала - 50см - 125см
4 бала - 1.25м - 2.5 м
5 бала - 2.5м - 4 м
6 бала - 4м - 6 м
7 бала - 6м - 9 м
8 бала - 9м - 14 м
9 бала - над 14 м

Няма коментари:

Публикуване на коментар