понеделник, 10 октомври 2016 г.

България е на първо място по ръст на нощувките в ЕС

По данни на Евростат за първите 6 месеца на 2016 г., общият брой реализирани нощувки у нас (от чужденци и българи) е над 8  млн., като ръстът спрямо 2015 г. е над 18%. Това нарежда страната ни на първо място по ръст в броя на нощувките сред европейските държави, за които Евростат е получил данни и ги е публикувал. Това съобщи в интервю за радио Фокус министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Увеличеният брой туристи повишава значително и приходите в туризма – за първите седем месеца на 2016 г. те са увеличени с близо половин милиард лева или с 15% нагоре в сравнение със същия период на 2015 г.“, каза министър Ангелкова. По думите й за първите седем месеца на тази година, общите приходи от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ, възлизат на над 3,4 млрд. лв.

Тя коментира и приключилата визита на принца на Саудитска Арабия Султан Ал Сауд у нас. Той е бил заинтересуван от потенциала на България да развива планински туризъм, като е успял да види пистите на Боровец и Витоша, стана ясно от нейните думи. 

Тема на разговора бе и организираното посещение от Министерството на туризма за представители на Дипломатическия корпус у нас. В края на миналата седмица те посетиха района на Странджа, а техен домакин бе кметът на Средец Иван Жабов. „Веднага след тази визита, само за един ден, е имало над 150 посетители на едно от най-магнетичните места в региона – Марков камък, което е абсолютен рекорд“, подчерта Николина Ангелкова. Тя се ангажира, че ръководеното от нея министерство ще продължи доброто сътрудничество с представителите на дипломатическите мисии като възможност за популяризиране на туристическия потенциал на страната ни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар