понеделник, 26 юни 2017 г.

Готви се мащабно строителство в Приморско

Природозащитници се обявиха срещу новия устройствен план на Приморско заради опасения от презастрояване. От екоминистерството успокоиха, че защитените зони няма да бъдат нарушени, съобщи bTV.
Приморско е първата морска община с общ устройствен план от 2006 г. Според общинската управа той е остарял и се нуждае от корекции. Промените притесниха природозащитници. Те се опасяват от ново строителство в защитените зони, които са над 40% от територията на общината. Една от тях е защитена зона "Ропотамо", където е предвидено строителството на ваканционно селище. Проектът за нов ваканционен комплекс на мястото на бившата резиденция "Перла" притеснява еколозите. Селището ще е с капацитет 2000 души. Обектът няма одобрен ОВОС, заявиха от екоинспекцията в Бургас. Режимите на защитените територии и зони в Приморско няма да бъдат нарушени и след промените в устройствения план, реши Висшият експертен екологичен съвет.

Според коалицията "За да остане природа в България" обаче територията на общината ще бъде пренатоварена. Изчисленията показват, че там може да има около 30 хиляди летовници. "Към настоящия момент проектът отчита наличие на около 26 хиляди легла, тоест остават около 5 хиляди възможни легла, а самият проект проедвижда допълнителни нови 43 хиляди, което според нас е прекалено много", посочи Тома Белев. 

Според кмета на Приморско Димитър Германов промените са много по-щадящи природата, отколкото стария устройствен план. "Има си територии, където е предвидено да се разширяват населените места, което е логично, но има и друго нещо – община Приморско е една от общините в България, които имат най-висок процент защитени зони и територии", посочи той.

 Такава е вилната зона на Китен, която е в проект от 10 години. Местността е известна с името "Шестте декара", защото всеки заселил се в Китен в началото на миналия век е получил по 6 декара за земеделие". "Няма как да се получи презастрояване, тъй като на всеки имот ще бъде разрешено и допустимото е 30% от имота, с височина 6 метра", заяви и кметът на Китен Катя Вълчева.

 Промените трябва да минат през експертен съвет на регионалното министерство и отново през общинския в Приморско.

Няма коментари:

Публикуване на коментар