вторник, 29 април 2014 г.

Областният на Бургас отказва да изгони висаджиите от "Ропотамо"

Павел Маринов, областен управител на Бургас, игнорира молбата на РИОСВ за извеждането от резерват Ропотамо на фирмата "Венис Марина" и нейните лодки за разходка, незаконно влезли в резервата по-рано през април, за което Биволъ писа. Междувременно фирмата, която е на висаджии и съдружници на Христофор Амантанидис - Таки, започна търговска дейност в пълно нарушение на всички законови разпоредби, писа bivol.bg.

Същата фирма предизвика скандал миналата година като построи незаконен ресторант и изля бетон в резервата. Фирмата беше протежирана от бившия шеф на РИОСВ Бойчо Георгиев - един от творците на "Дюнигейт" и виден активист на ГЕРБ. 

След съмнителна процедура с манипулиран сайт на дирекцията, Георгиев сключи 2 договора с тях - за заведенията на пристана и за разходка по реката с лодки. Веднага след влизането си висаджиите започнаха да изливат бетон, да строят незаконно и да си стържат лодките в защитената зона.
Публикацията на Биволъ тогава принуди институциите да реагират, да затворят незаконните обекти и да развалят договора за ресторанта. Нарушенията са констатирани неопровержимо от всички институции: Община Приморско, РДНСК, МОСВ. Съставени са актове, заведени са дела, които "Венис" губи. По-късно е развален и договорът за услугата разходки с лодки и РИОСВ отвори нова процедура за концесионер, за която от "Венис Марина" са купили документи.

Шефът на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов потвърди пред Биволъ, че "Венис Марина" няма редовен договор и няма никакво законно основание да стои в Ропотамо. "Венис Марина" твърдят от своя страна, че са завели дело срещу прекратяването на догора за лодките. Те изтъкват решение на първа инстанция (БОС), че договорът с Бойчо Георгиев е валиден.
В същото време обаче има определение на Бургаски Административен Съд, че процедурата на Бойчо Георгиев е манипулирана и незаконна. Това значи, че всичко последващо е незаконно (вкл. двата договора).

Текат обжалвания, но със сигурност до приключване и окончателно произнасяне на съда "Венис Марина" нямат право да присъстват на територията на резервата без валиден договор и да правят каквото и да е там. Освен това самите "Венис" косвено признават, че договорът им за лодките е прекратен, като участват в новата процедура за дейността, проведена през месец април.

Окупирай Ропотамо

Междувременно мутрите нахлуха незаконно с лодките си в резервата. Охраната извика полиция от РПУ Приморско. Шефът Галин Сгуров - бивш шеф на областната полиция в РДВР Бургас отказа да ги изгони с мотива: "Не е наша работа". РИОСВ написа актове на 5-те кораба за незаконно проникване в резервата, който е изключителна държавна собственост, но без резултат. След това РИОСВ изпрати и официални писма за доброволно напускане - също без резултат. Като последна мярка РИОСВ писа писмо до областния управител Павел Маринов (виж публикациите ни за него) - също без никакъв резултат. Така Държавата в лицето на ОУ и МВР бездейства и допуска поголовно и нагло показване на всякакви закони в страната.
Capture_2014-04-29_a_16.55.27
Предписанието за доброволно напускане от РИОСВ, което "Венис" не спазва
Capture_2014-04-29_a_16.55.00
Писмо на РИОСВ до областния управител на Бургас от 23.04.2014, останало без резултат до момента
Като резултат от целия безпрецедентен цинизъм Венис вместо да напуснат, започнаха да возят туристи в резервата! Тече напълно незаконна и криминална дейност в национален резерват, изключителна държавна собственост. под престъпното бездействие на всички отговорни институции.

Коментар на "Разярения Биволъ"

Изводът, който можем да направим от този случай е, че държавата е в ръцете на престъпници, които нагло погазват и отказват да изпълнят закона пред очите на цялото общество. Защо не се намеси МОСВ? Къде е министърката? Какво ще стане ако стане инцидент, обърне се лодка, и пострадат хора от тази криминална стопанска дейност в държавен резерват? Как може да се отчете подобна дейност пред НАП, когато тя не почива на никакъв признат договор? Какво се случва ако има замърсявания, унищожаване на екологично богатство? Кой изобщо носи отговорност за това какво става в резервата, как се опазва това национално богатство, спазват ли се законите на ЗЗТ, наредбите на МОСВ, Законът за биологичното разнообразие и т.н.?
Областният управител на Бургас не е ли съучастник на мутрите и изобщо КОЙ представлява българската държава в момента? Имаме ли държава изобщо, или тя е в частно ползване с криминални интереси? Ще търпим ли подобно нагло погазване на всякакви закони и правила и какво ще се случи с обществото ни, ако позволим подобна демонстрация на самоуправство с национално богатство и погазване на законите на България!?

Как е възможно страна в ЕС да допуска подобна практика на явна мафиотизация. Заради този и други примери България справедливо може да бъде определена като "Резерватът на мутрите" в ЕС! Такъв прецедент не е имало нокога дори в най-тъмните години на мутренските своеволия. Но днес доказателството, че ни управляват мутри и мафиоти всъшност може да се назове и неговото име е РОПОТАМО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар