четвъртък, 17 август 2023 г.

ГАДОСТ И ЗАРАЗА: Морето край Приморско плувна във фекалии

Два плажа по Южното Черноморие със сериозно замърсяване, твърди Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Заедно с екип от Софийския университет “Свети Климент Охридски” са посетени 11 плажа. "Установи се, че 4 от 11 се вписват изцяло в разрешените норми, а 2 имат доста фрапиращо замърсяване. Останалите превишават допустимите норми, но не с толкова да се налага например да бъдат затваряни. Два от плажовете са критично замърсени, като при единия това е 40 пъти над нормата", допълни Николов, пред БГНЕС.

Двата най-замърсени бряга са Южният плаж на Приморско при вливането на Дяволската река, а другият е Попския плаж на Царево.

"На Попския плаж в Царево стойностите за Escherichia coli достигат феноменалните 20666 клетки/100 мл, над 41 пъти над нормата. При визуалният оглед на мястото беше установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и силен мирис на фекалии в района. В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс, и купища отпадъци", каза още председателят на „Активни потребители“.

Проверката им е провокирана от дългогодишни констатации за незаконни септични ями и преливници в морето.

“Ние от години се запознаваме и получаваме сигнали за злоупотреби, които водят в тази посока, като например преливащи пречиствателни станции или камиони, които събират водата от септичните ями на къщите, и незаконно я изхвърлят в близката река, и оттам замърсява прилежащия плаж”, обясни той. Николов препоръча на посетителите винаги да си вземат душ след къпане, за да се минимизира вредното влияние. “От къпане в такава вода най-лошото, което може да ви се случи, е да получите стомашни болки или да получите някакво неразположение”, успокой той.

“Проучването няма нищо общо със замърсяването в Украйна. Вече е проверено и документирано, че нито теченията отвеждат тези води към България, нито има някакъв риск. Това са локални замърсявания, които са резултат от недобросъвестна човешка дейност, която може да бъде лесно преустановена или променена”, категоричен е Николов. Той изрази надежда на местно ниво да се предприемат мерки, и тези замърсявания да ги няма. Според него проблемът е два месеца в годината, защото именно тогава е пиковото натоварване.

“Призоваваме РЗИ да затвори Попския плаж, където замърсяването е 40 пъти над нормата”, посочи той и изрази надежда, че и другият замърсен плаж също ще бъде затворен, докато проблемът не бъде решен. Николов изрази надежда, че ще има реакция и от страна на обществото. “Да поискаме институциите да са по-активни и да откриват първоизточниците на тези замърсявания”, настоя Николов.

Според изследването най-чистите плажове са Централният на Свети Влас, плажовете в Поморие, на къмпинг Златната рибка, и Харманите в Созопол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар