сряда, 29 март 2017 г.

Откриха злато от времето на Александър Македонски в Приморско

Златно съкровище от времето на Александър Македонски откриха в Приморско. Археологическата находка е направено по време на спасителни дейности в на тракийска надгробна могила в местността „Силихляр“. Съкровището е уникално не само защото е изработено от ценния метал, но и защото находката от апликации, предназначени за коне, е изключително рядка.


Тя вече е изложена в специален трезор в Историческия музея на Приморско. Съкровището се състои от осем големи и двадесет и девет малки златни апликации, с които е бил украсяван коня на тракийския велможа по време на празници и тържествени случаи. 

Златните украси на главата на конете на тракийските династи са били използвани само при особено тържествени моменти от живота на траките. В гробовете им те са били полагани при жертвоприношение на коня, за да съпровожда своя господар в отвъдното, или като гробни дарове, символизиращи изпращането на свещеното животно при него.

Съкровището е изработено в края на 4-и и началото на 3-и век преди Христа. Находката е изключително рядка за известните на науката погребения на тракийски династии. Могилата, в която е намерено съкровището е ограбена през древността, но златните находки са били изключително добре скрити и така са се запазили непокътнати до наши дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар