четвъртък, 4 юли 2019 г.

Община Приморско тайно строи път на „крайно нуждаеща се“ съдийка

 
Община Приморско тихомълком изгражда асфалтов път до имението на „крайно нуждаещата се“ съдийка Деница Урумова в една от малкото останали незастроени местности в града – Буруна. Там, на скалистия „нос“ на Приморско, разкриващ впечатляваща гледка към Черно море, вече 10-а година се червенеят тухлите на 5-етажна недовършена сграда, превърнала се в символ на липсващия магистратски морал.


Съдийката Деница Урумова се докопа до уникалния имот, чиято цена днес надхвърля 2 милиона лева според оценката на брокери, като крайно нуждаеща се през 2007 г. Тогавашният кмет на Приморско Димитър Димитров й даде право да построи жилищна сграда върху 469 квадратни метра, като за терена с изглед към морето дъщерята на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Николай Урумов заплати смешните 1829 лева.

Преди имотната афера да се състои, Деница Урумова, по отработена схема, промени адресната си регистрация и стана жител на Приморско. Същото направи и нейната майка адвокат Здравка Урумова, която през 2006 г. пипна по „крайно нуждаещата“ се схема право на строеж върху 564 квадратни метра парцел в съседната морска община – Ахтопол. Нейната сделка обаче бе разтурена, а кметът на Ахтопол – осъден за създаване на документ с невярно съдържание.


След публично избухналия скандал за „крайно нуждаещите“ се съдии, Деница Урумова бе дисциплинарно уволнена през март 2010 г. от Висшия съдебен съвет заради нарушаване на Етичния кодекс и уронване престижа на съдебната власт. Тя обаче заведе серия от административни дела (повечето водени в съда, в който правораздаваше нейният баща Николай Урумов) и в крайна сметка успя да осъди община Приморско, че има право върху имота в местността Буруна.

Така настоящият кмет Димитър Германов се видя принуден да влезе в преговори с „бездомния“ магистрат, като двете страни постигнаха договореност евтиният имот да се плати по „пазарни“ цени (40 лева за квадратен метър). Същевременно строежът върху харизания й от община Приморско парцел се разрасна неимоверно и достигна цели 5 етажа с над 2000 квадратни метра застроена площ, пък макар и на „груб“ строеж. Върху терена съдия Урумова планираше да вдигне частен бутиков хотел, но градежът му бе стопиран.


Оттогава огромното тухлено-бетонно имение на Деница Урумова стои недовършено. „Крайно нуждаещата“ се съдийка обаче най-после е постигнала договорка с община Приморско и й е дадена „зелена“ светлина да построи палата си, от който тъй усилено се нуждае. Урумова ще поднови строежа на 5-етажната си кооперация върху скалистия нос с изглед към морето тази есен, когато приключи туристическият сезон и ще има право на строителна дейност.

Прясно асфалтираната улица „Трети март“ в Приморско, водеща към палата на съдия Деница Урумова

Община Приморско обаче тайно съдейства на съдийката Урумова, като изгражда за своя сметка асфалтов път на две улици, водещи към имението й. Репортер на Lupa.bg видя с очите си и засне на 29 юни 2019 г. следите от мащабното пътно строителство, което се вихри на улиците, водещи към имота на Деница Урумова. (Снимковия материал е изложен след края на текста за улеснение на читателя).

Асфалтирана е част от улица „Трети март“, която е с излаз към местността Буруна, както и крайбрежната улица „Бриз“, която също води до съдийския топ имот. Нещо повече – общината изгражда и чисто нов пътен участък, който да свърже двете улици „Бриз“ и „Трети март“. Местни шегаджии отсега предлагат новоизграждащата се малка уличка да бъде кръстена „Крадливка“.

Основно ремонтирания и прясно асфалтиран участък на крайбрежната улица „Бриз“, който води до имота на Урумова
Пътното строителство в Приморско за осигуряването на чисто нов асфалтов път до имението на Деница Урумова е кипяло тайно от края на месец май поне до 20 юни, а свидетели на незаконния пътен градеж са станали летовници и местни жители. Те ежедневно са засичали десетки камиони с инертни материали, булдозери, валяци и друга тежка строителна техника да се отправят към старата северна част на Приморско. След няколко постъпили сигнала и множество въпроси, отправяни към общината в курортното градче, градежът на новия пътен участък е бил спешно „замразен“. Въпреки това следите от „пресния“ пътен градеж, който не е изцяло завършен, са видими.

Според чл. 15, ал. 1 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), се забранява извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври. Законът обаче явно не важи за община Приморско, особено когато става дума за „крайно нуждаещи“ се съдии...

Подложката от натрошен камък, върху която следва да бъде положена асфалтова настилка. Новият път в Приморско ще свързва крайбрежната улица „Бриз“ с „Трети март“. Между двете е местността Буруна, където е имотът на съдия Урумова

Източник: Lupa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар