сряда, 3 юли 2019 г.

Приморско – приключения, история, спорт и още

Приморско е отлична дестинация за активни хора – разположението му между морския бряг и планината Странджа създава благоприятни условия както за вело, така и за пешеходен туризъм. Повече за колоездачните маршрути може да прочетете тук, а ако предпочитате придвижването пеша – препоръчваме еко пътеката, отвеждаща до природната забележителност Лъвската глава, за която може да видите повече тук.

Освен всичко това, летният сезон в Приморско предлага всичко необходимо за приятна почивка и активно време сред природата. Конна езда, кайт и уиндсърф (няколко училища, разположени по плажовете, предлагат необходимата екипировка под наем и уроци) и ветроходство (между 21 и 24 май е ежегодната Регата Приморско) са сред вариантите за повече адреналин през топлите месеци. Ако пък ви влече светът под водата, в Приморско и Китен има водолазни центрове, където да предприемете своите първи стъпки в гмуркането или да се развивате в тази насока, като преминете курс за напреднал, майстор или опитен водолаз. Именно във водите край Китен през 2010 г. Иван Железаров подобри световния рекорд, като успя да изкара цели 50 часа под водата.

Край Приморско, на юг от местността Буруна, е и единственият в България подводен параклис “Св. Николай Чудотворец”, представляващ четири масивни каменни плочи с църковни мотиви, изработени от странджанския скулптор Никола Диков, монтирани на 10 м дълбочина. От водите край Китен и Приморско водолазите са извадили и множество исторически находки и артефакти, които могат да бъдат разгледани в Музея за подводна археология в Китен.


Ако се интересувате от история и археологическо наследство, не пропускайте и музея в Приморско, където да проследите откритите находки от най-древни времена (ще подскажем само, че историята на региона е съизмерима и дори по-древна от тази на Созопол). Част от откритите находки, изложени в музея, включват цели керамични съдове и части от местна тракийска и вносна керамика, което доказва, че по море и през устието на Ропотамо са били доставяни амфори и скъпи съдове с релефна украса от различни краища на света – още през III в. пр.Хр. е била осъществявана връзка с народите от остров Крит, Троя, Египет и др.

Приморско е и единственият град южно от Бургас, където има летище, което предлага и възможност за парашутни скокове (само през август) и полети с мотопарапланер над града и околността му.

Община Приморско успява да развива множество проекти в посока популяризирането на спорта и активните дейности не само сред посетители и туристи, но и сред местните, особено сред деца и юноши. Целогодишно в Приморско функционират клубове по волейбол, футбол, карате, подводен риболов, ветроходство, а за практикуването им има изградени няколко игрища и бази, включително мултифункционално игрище за футбол, комбинирано с такова за волейбол и тенис. Клубовете се представят отлично в участието си на местни и национални състезания, а на територията на Приморско ежегодно се организират турнири и събития. Всяка година се организира и масов крос, по случай Деня на спорта (17 май). За още повече време навън, има и два фитнеса на открито – единият в двора на училището, а другият – на площадката до северния морски бряг.


Сред събитията, които ежегодно се провеждат в Приморско, са Празник на културата и спорта в чест на 24 май – Празник на Приморско, Международен турнир по подводен риболов, Международен турнир по плажен хандбал, Републикански турнир по подводен риболов, Спортна седмица – Интеграция чрез спорт с нечуващи деца, Офроуд 4х4 състезания, състезания по джет JET SKI COMPETITION, Национален танцов турнир “Хармония”, Международна лятна академия, Международен фестивал “Балкан фолк фест”, Международен младежки фолклорен фестивал, Черноморски събор “Еврофолк”, Национални празници „Приморска Перла“, Международен фолклорен фестивал “Атлиманска огърлица” и др.

Диана Петрова, www.360mag.bg, 21.04.2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар