Историята

По време на римското владичество (I – IV век след Новата ера) в днешните земи на общината е съществувало римско селище, доказателство, за което е намереният хромел от бял варовиков шуплест морски камък.

От времето на гръцката колонизация са намерените каменни останки при устието на река Ропотамо, известни като „Вълчановото кале”, които се идентифицират с мястото на късното антично селище Ранули и съществувалата до XIV век крепост с име Ропотамо.

На 15 май 1879 година на полуостров Кюпрюбурун (гръцко име Зонарита) е създадено селището Кюприя от четирима души заселници от странджанските села Заберново и Ургури (Българи). На 25.01.1910 година  се провеждат първите общински избори и за кмет на село Кюприя е избран Станчо Костадинов, изиграл съдбовна роля за развитието на селото.

При подмяната на имената на селищата в България от чужд произход през1934 година, село Кюприя е преименувано в село Приморско.

През 1939 година в село Приморско е построено пристанище. Чрез него местните хора са търгували с Турция и Гърция, изнасяйки въглища, дърва, минни подпори и траверси. От 1922 година до 1944 година – района на село Приморско и село Китен е бил традиционен износител на траверси за БДЖ.

По случай 1300 години България село Приморско е обявен за град.

През 1931 година на полуостров Урдовиза пристигат заселници от Източна Тракия и построяват 14 малко къщи тип „шаронски” по програмата на французина Рене Шарон. Погледнати отдалеч къщичките наподобявали китка и от 1932 година селището носи името Китен (красив, прекрасен).

През 1962 година  Китен получава статут на национален курорт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар