четвъртък, 25 януари 2024 г.

Лягаш на плажа и гледаш перките в морето: Чудовищен скандал разтърси парламента

Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС, прие парламентът на първо четене със 112 гласа „за“, 53 - „против“ и трима „въздържал се“.

По някои от текстовете се стигна до спорове между вносителите и представители на опозицията, обвинения в опити да бъде унищожен българският туризъм и в лобизъм.

Срокът за предложения между двете четения да е 28 дни, гласува Народното събрание (НС).

Сред целите на законопроекта, посочени от авторите му, е да бъде насърчено ефективното използване на природните ресурси за производството и потреблението на електрическа енергия в морските пространства, както и създаването на условия тази електрическа енергия да бъде включена в преносната мрежа на страната.

Предвижда се министърът на енергетиката да провежда държавната политика в планирането, изграждането и експлоатацията на вятърните електроцентрали в морските пространства.

Сред мотивите е да бъде уреден правно-административният път и принципи за планирането, изграждането, експлоатацията и премахването в края на полезния им живот на електроенергийни централи в морските пространства на Република България.

По този начин ще се отключи потенциалът за местно производство и потребление на нисковъглеродна енергия в голям мащаб в отговор на геополитическите рискове пред националната енергийна сигурност и поетите ангажименти на страната за борба с климатичните промени, смятат вносителите.

Предложеният законопроект цели и да въведе Плана за действие за европейския сектор на вятърната енергия, чиято задача е значително да ускори инвестициите в нови вятърни мощности както на сушата, така и в морските пространства до 2030 г.

Ще бъде укрепена мрежовата инфраструктура и на регионалното сътрудничество, ускорено издаването на разрешения, ще се поддържат научните изследвания и иновациите и други, пишат вносителите.

Същевременно с това се цели спазването на нормите за опазване на природното и биоразнообразие, интегрираното управление на морските дейности при постигане на баланс между интересите на корабоплаването и други икономически дейности в крайбрежните зони и морските пространства.

В допълнение, законът е в отговор на нарастващия инвеститорски интерес за развитие на вятърни централи в Черно море, заявяват от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

От опозицията имаше много критики към разпоредби предлагания законопроект, стана ясно от изказвания на техни представители.

Павела Митова от „Има такъв народ“ (ИТН) настоя да се удължи срокът между първо и второ четене за предложения. Тя не е съгласна с правомощията, които са предвидени за министъра на енергетиката, тъй като, по думите ѝ, в случая концедентът и разпоредителят може да бъде само Министерският съвет.

„Дори нямаме кораб, на който да могат да бъдат поставени тези перки“, отбеляза тя. Според нея „прозират доста лобистки текстове“. „Правим закон за офшорната енергетика, с който ще сложим една максимална цена на енергията“, изтъкна депутатът.

Борислав Гуцанов от „БСП за България“ определи проекта като „чудовищен“, който ще унищожи и българското море и туризъм.

„Вие можете ли да седите на плажа и срещу вас да се върти перката за генериране на електричество“, попита той авторите на текстовете.

Според него изграждането на такова съоръжение на дълбочина 200-300 метра ще струва много скъпо, всеки инвеститор ще гледа да го построи по-близо до брега, което ще унижи икономиката, туризма.

В отговор председателят на енергийната комисия и един от съвносителите на законопроекта Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) обеща между двете четения да бъдат направени предложения в кои зони и на какво разстояние от брега трябва да бъдат разположени тези инвестиции, т.е. като лежим на плажа, да не виждаме перките, които трябва да са толкова далеч, че да не се засегне туризмът.

„Ветрогенераторите ще са на плаващи платформи, закотвени на дъното“, разясни той.

„Че по никакъв начин тези ветрогенератори в морските пространства няма да засегнат туризма, корабоплаването, рибарството“, увери и Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), съвносител на законопроекта. По думите му перките ще са на 20 и 50 км навътре в морето.

„На 6 февруари предстои и кръгла маса, на която тези притеснения ще бъдат разгледани заедно със засегнатите страни, стана ясно още от думите му. Не ви пречат перките в Черно море, а независимостта на българската енергетика“, коментира Мирчев.

Според Даниел Петров от „Възраждане“ този проект е внесен да бъде „подложка за разбутване“ на поне 10 други закона, за да се смени, например, предназначението на земеделски земи с цел инвестиционни намерения за изграждане на ВЕИ-та.

Колегата му Йордан Тодоров цитира становище на Министерството на туризма, в което се обяснявало как точно и колко евентуални вятърни централи в Черно море ще навредят на българския туризъм. А според Искра Михайлова тази електроенергия ще бъде неконкурентоспособна.

„Когато прокарват железницата в САЩ, има масова съпротива от местното население, защото влаковете ще тропат, а кравите ще спрат да дават мляко, тук ситуацията е същата“, обобщи председателят на енергийната комисия Делян Добрев.

„Не мисля, че има „морски“ депутат, който да подкрепи законопроекта в този му вид, аз също не го подкрепих“, обяви след гласуването Любен Дилов (ГЕРБ-СДС). По думите му той, меко казано, е „много несъвършен“.

„Надявам се между двете четения да се включат много сериозни експерти, ако искат това нещо да се появи“, добави депутатът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар