събота, 3 февруари 2024 г.

Надуват цените на сянката на плажа, иде главоломно увеличение

Държавата е увеличила концесионните такси на плажовете. Между 9 и 11 % е ръстът и касае всички концесионери. Това стана ясно на срещата на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Темата повдигна кметът на община Царево Марин Киров, който алармира, че това ще доведе до увеличаване на услугите.
 
„В Царево случаят е специфичен, защото голяма част от плажовете ни пострадаха сериознo при наводненията и за мен това не е нито справедливо, нито целесъобразно. Ние, като Община, даваме наеми на язовири, които не могат да се ползват, а държавата изведнъж решава да повиши таксите на хора, които са пострадали от бедствието.

Не защитавам концесионерите, но се получава лавина. Увеличават им таксите, те увеличават цените на услугите - на заведенията и т.н. И всичко това се отразява на крайния потребител - някой трябва да плати сметката. Едва ли концесионерът ще работи про-боно в полза на хората“, обясни Марин Киров, цитиран от "Флагман".

На срещата с кметовете е засегната темата и за системата ЕСТИ и по-скоро спорно предложение от Министерството на туризма и от Народното събрание. То е свързано с категоризациите – да не се извършват от Общината, а от друг субект.

„Всъщност това, от наша гледна точка, е неудачно. Първо, че изтегля дейности от общини и второ натоварва контрола върху нещо, което не е минало през нас. На следващо място се предлага да отпадне категоризацията на част от заведенията за хранене, което за нас също не е приемливо“, каза Марин Киров и допълни:

„Изказахме съображение, че системата ESTI, която е единствената, с която разполагаме, е доста трудна за контрол и категорично затруднява дребните хотелиери, което ги кара да са изцяло в сивия сектор. Те избират нито да се категоризират, нито да е ползват системата. И от там идва голямото разминаване в данните.

Правили сме анализ, няма да говоря в конкретни цифри, но има причина за това. Голяма част от хората, които отдават обекти за нощувки не се регистрират там и това, разбира се, е проблем. Тези, които се регистрират пък... контролът е неясен, разчита се изцяло на репресивни проверки, за да установим ние дали регистрираните стаи отговарят на категоризацията“, каза кметът на Царево.

На въпрос как си обяснява това, че Министерството на финансите за пръв прави път стъпка към децентрализация, а Министерството на туризма - точно обратното, кметът на Царево отговори, че едната институция работи по-адекватно за времето.

„МФ за пръв път тръгва в правилната посока - да инвестира в бюджета на общините. Когато се инвестира в общински проекти, се завърта икономиката и това е правилният подход. Защо в Министерството на туризма правят точно обратното не мога да кажа.

Притеснителни са сигналите от държавата и по отношение на къмпингуването. Имаше готов проект на наредба, ще се използва ли той, или се тръгва в друга посока. Забелязва се слабост в това Министерство“, категоричен бе Киров.

По отношение на дивото къмпингуване кметът на Царево смята, че е твърдо „За“, когато то е легално, с ясни правила и със съвременни стандарти.

„Къмпингуването се представя като алтернатива на престрояването. Но това означава да отговаря на елементарни условия за пожароопасност, хигиена, събиране на отпадъците. Дори да се даде възможност на хората със земеделски земи да правят къмпинги, вместо да застрояват“, обясни още Марин Киров.

За защитените зони е на същото мнение – за урегулирането на Парк „Странджа“, да има рестрикции, включително за строителство. Но е против подхода, по който се действа.

„Докато няма граници на парк Странджа, някак си се отваря страничен вход да се прокарват защитени зони - през други защитени зони, които на практика дублират територията на парк „Странджа”. Просто ни се казва дословно - вие не си знаете интереса, хората печелят от защитени зони.

Да, така е, просто в България не е показан механизмът, по който това се случва, но съм против ощетяването на местния и националния интерес“, допълни кметът на община Царево.

На срещата на НСОРБ са излъчени членове на Управителния съвет на област Бургас, както и за регионалния съвет към министъра на МРРБ. Марин Киров е избран за член на Регионалния съвет за развитие към МРРБ.

„Този тип срещи са много успешен модел за свързаност между общините. Обсъдихме въпроси, свързани със санирането, с възможността за инвестиции в общините, за финансова децентрализация“, допълни Киров.

„Следващата среща на национално ниво ще е още през февруари, този път в София“, каза още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар